Mülkiyet Sahibi : Jeotermal enerji ve avantajları (asrmeta.com)

Kuru buhar santralleri

Kuru buhar enerji santralleri, doğrudan bir jeotermal rezervuardan gelen kuru buharı kullanır. Kuru buhar, elektrik jeneratörü türbininden geçer ve elektrik üretir. Kuru buhar santrallerinin çalışabilmesi için buhar sıcaklığının 300˚C'nin üzerinde olması gerekmektedir. Kaynağa bağlı olarak, kuru buhar santrallerinin 2 çalışma seçeneği olacaktır.

01. Kuru buhar yoğuşmasız elektrik santralleri Direkt buharla çalışan santrallerdir ancak bu buhar yoğuşmaz ve atmosfere verilir.

02. Kuru buhar yoğuşmalı enerji santralleri Bu santraller de doğrudan buharla çalışır, ancak kullanılan buhar yoğuşturulur ve su tekrar rezervuara enjekte edilir.

Binary çevrim enerji santralleri

Binary çevrim santrali, kuru buhar ve flaş buhar santralleri dışında tamamen farklı bir tasarıma sahiptir. Tamıyle kapalı devre çalışır. Binary enerji çevrim santrali yada diğer adı ile İkili çevrim enerji santrali, ısı enerjisini yer altındaki jeotermal rezervuardan enerji santraline taşımak için kullanılan akışkanı (su) kullanmak yerine, üretim için yeryüzüne ait farklı bir akışkanı (su) devir daimle / geri dönüşümle kullanır.

Bu çalışma sıvısı normal sudan daha düşük kaynama noktasına sahiptir ve bu nedenle buhara çabuk dönüşür. Yer altından gelen su ve üretimde kullanılan su birbiriyle etkileşime girmez, karışmaz, birbirlerine değmez. Bu nedenle bu tip enerji santralleri, hiç atık, emisyon üretmeyen ve flaş buhar santrallerine göre daha da güvenli olan santrallerdir. Yeraltından gelen sıcak su kapalı devre borularla santrale geldiğinde, ısı transfer tekniği ile diğer borunun içindeki suyu ısıtır. Bu diğer sistemdeki su buhar üreterek tribünü döndürür ve enerjinin üretilmesini sağlar. Yer altında gbelen su hiç bir surette yeryüzüne salınmaz. Sürekli re-enjeksiyon ile geldiği yere geri döner.

Flaş buhar santralleri

Flaş buhar santrallerinin çalışma prensibi jeotermal enerjiyi rezervuardan çıkarmaktır.

Flaş buhar santrallerinin çalışması için 182˚C civarında bir sıcaklığa ihtiyaç vardır. Daha yüksek sıcaklık ve basınçtaki sıvı (su), Dünya yüzeyinde tutulan ve daha düşük basınca sahip bir rezervuara pompalanır.

Bu düşük basınç, sıcak sıvının/akışkanın genleşmesine neden olur ve bu nedenle sıvının bir kısmı buhara dönüşür, bu nedenle buhar bir flaşta üretildiği için “Flash” adı verilir. Bu sıcak buhar daha sonra türbini çalıştırır ve türbin de elektrik üretmek için jeneratörü çalıştırır.

Sıvının flaş aşamalarında ayrılma şekline bağlı olarak birkaç tür flaş buhar santrali vardır.

“Single flash” buhar santralleri tek kademeli flaş buhar ünitesine sahipken, “double flash” flaş buhar santralleri iki kademeli flaş buhar üretim ünitelerine sahiptir ve bu nedenle -25 daha fazla enerji üretebilir. Son olarak “üçlü flaş” Flaş Buhar Enerji Santrali üç üniteye sahiptir ve daha fazla enerji üretebilir.

Düşük karbonlu enerji aileleri:

Re-Enjeksiyon

rezervuardaki basınç seviyesinin korunmasına yardımcı olur. Reenjeksiyonun bir diğer önemli faydası, soğutulmuş su ile kaya matrisinin sürekli olarak yıkanması sayesinde rezervuardan geri kazanılabilir enerjinin önemli ölçüde artmasıdır.

Jeotermal güç

üretim tesisi büyük ölçüde yalnızca yer yüzünde üretilen fazla buharı serbest bırakır, yer altında gelen hava veya sıvı'yı doğaya, yeryüzüne salmaz. Bu nedenle jeotermal enerji santralleri temiz bir elektrik kaynağı ve ülkenin sıfır karbonlu geleceğine önemli bir katkı sağlar.

Jeotermal enerji

temiz, güvenilir ve yenilenebilir bir kaynak olduğu için en verimli ve sürdürülebilir enerji türlerinden biri olarak kabul edilir. Elektrik üretmek ve ısıtma ve soğutma sağlamak için dünya yüzeyinin içindeki ısıyı kullanır.

Jeotermal kaynaklar

yenilenebilir bir enerjidir ve asla tükenmez. Bol miktarda jeotermal enerji, Dünya var olduğu sürece mevcut olacaktır. Dünyanın iç çekirdeği tarafından üretilen ısıdan yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve 7/24/365 kullanılabilir.