Jeotermal enerji, birçok bitkinin büyümesinde ve başarısında çok önemli bir faktör olan seraları ısıtmanın fazlasıyla ekonomik, etkili ve sürdürülebilir bir yoludur. Jeotermal enerji, zeminin yıl boyunca sabit sıcaklığını kullanarak, seralar için güvenilir ve düşük maliyetli bir ısı kaynağı sağlar.

Jeotermal enerjinin serala için kullanımı ve tabiki bunlarla sınırlı olmayacaktır:

  1. Jeotermal ısı pompaları: Seralara ısıtma ve soğutma sağlamak için jeotermal ısı pompaları kullanılır. Bu sistemler zemini kışın ısı kaynağı, yazın ise ısı emici olarak kullanır. Isı, ısı transferi için su ve antifriz gibi bir sıvıyı dolaştıran bir boru ağı kullanılarak seraya aktarılır ve bu döngüsel oalrak kalorifer sistemi ile aynı şekilde işler.

  2. Jeotermal suyun doğrudan kullanımı: Yüksek jeotermal aktiviteye sahip bölgelerde, jeotermal kuyulardan gelen sıcak su doğrudan seraları ısıtmak için kullanılabilir. Su ısıtma sağlamak için serada borular aracılığıyla dolaştırılır ve soğutulan su daha sonra geldiği kaynağa geri verilir.

  3. Toprak kaynaklı ısı değişimi: Toprak kaynaklı ısı değişimi, çevredeki toprakla ısı alışverişi yapmak için boruların toprağa gömülmesini içerir. Isı, ısıtma ve soğutma sağlamak için kullanılabilen bir ısı eşanjörü kullanılarak seraya aktarılır.

Jeotermal enerji, sera operasyonları için çeşitli faydalar sağlar. Çiftçiler, seraları ısıtmak için jeotermal enerji kullanarak enerji maliyetlerini ve sera gazı emisyonlarını azaltır. Ek olarak, jeotermal enerji, istikrarlı bir ısı kaynağı sağlar ve bu da daha iyi mahsul verimine ve daha yüksek kaliteli ürünlere yol açar.

Bununla birlikte, bir sera için jeotermal ısıtma sistemi kurmanın jeotermal enerjiye erişimi olan çiftçiler için, jeotermal enerjiyi seraları ısıtmak için kullanmak, faaliyetlerini desteklemek için sürdürülebilir ve etkili bir yol olabilir.

Seralar için Jeotermal Isı

Yer altındaki su, geniş bir termal enerji rezervuarı içerir. Jeotermal ısıtma sistemleri bu enerjiyi geri kazanarak seralarda ve diğer binalarda kullanılabilecek ısıya dönüştürür. Jeotermal ısı kaynakları düşük, orta ve yüksek sıcaklık olarak üç kategoriye ayrılabilir:

Yer altındaki su, büyük termal enerji rezervuarları oluşturur. Jeotermal ısıtma sistemleri bu enerjiyi geri kazanarak ısıya dönüştürür. Bu ısı seralarda ve diğer binalarda kullanılır.

Jeotermal Kaynak Türleri

  • Düşük Isı (10°C +/-). Yüzeydeki toprak sıcaklığı yıl boyunca önemli ölçüde değişir ve hava sıcaklığını yakından takip eder. 1.50 ila 1.80 mt. derinlikte, sıcaklık daha düzenlidir, toprak özelliklerine ve zemin seviyesinin üzerindeki çevresel koşullara dayalı bir değişiklikle, ortalama 10°C civarındadır. Ayrıca bu seviyede maksimum yüzey sıcaklığı ile maksimum toprak sıcaklığı arasında yaklaşık 8 haftalık bir gecikme süresi vardır ve bu da kışın ısıtmaya, yazın ise soğutmaya yardımcı olur. Bu etkenler bitkilerin, fidanlıkların ve bazı sebzelerin sera üretimine değer katar. Bu düşük dereceli topraktaki ısı, ısıtılmış hava olarak veya ısı kaynağı olarak doğrudan kullanılabilir veya bir ısı pompası yardımı ile seraının ısısını daha yüksek bir sıcaklığa çıkartmak için kullanılabilir. Isı pompaları havadan havaya, havadan suya, sudan suya veya sudan havaya sistemler olarak mevcuttur.
  • Orta ısı (60-150°C). Dünyanın bazı bölgelerindeki termal kuyular ve kaynaklar, doğrudan ısınma için kullanılabilecek sıcak su sağlayabilir. Dünya üzerinde orta sıcaklıktaki jeotermal enerji ile ısıtılan düzinelerce sera işletmesi var. Yer altından gelen ısıtılmış su kalorifer gibi sistem yoluyla dağıtılır ve sürekli oalrak döngüsel oalrak yer altı kaynağına geri (re-enjeksiyon) döndürülür.
  • Yüksek ısı (>150C°). Bu sıcaklıktaki kaynaklar sera ısıtması yanında asıl olarak elektrik enerjisi için kullanılır.

Jeotermal sera nedir?

Jeotermal ısı yeraltı kaynaklarında doğal olarak üretilir. Tekil bir ısı kaynağı, ısıyı seranın zemininin altından geçen bir boru sistemine dağıtır. Isı kaynağı sürekli olarak sirküle edilir ve sera için gerekli ortamı yaratmak için döngüsel olarak kullanılır.

Re-Enjeksiyon

rezervuardaki basınç seviyesinin korunmasına yardımcı olur. Reenjeksiyonun bir diğer önemli faydası, soğutulmuş su ile kaya matrisinin sürekli olarak yıkanması sayesinde rezervuardan geri kazanılabilir enerjinin önemli ölçüde artmasıdır.

Jeotermal güç

üretim tesisi büyük ölçüde yalnızca yer yüzünde üretilen fazla buharı serbest bırakır, yer altında gelen hava veya sıvı'yı doğaya, yeryüzüne salmaz. Bu nedenle jeotermal enerji santralleri temiz bir elektrik kaynağı ve ülkenin sıfır karbonlu geleceğine önemli bir katkı sağlar.

Jeotermal enerji

temiz, güvenilir ve yenilenebilir bir kaynak olduğu için en verimli ve sürdürülebilir enerji türlerinden biri olarak kabul edilir. Elektrik üretmek ve ısıtma ve soğutma sağlamak için dünya yüzeyinin içindeki ısıyı kullanır.

Jeotermal kaynaklar

yenilenebilir bir enerjidir ve asla tükenmez. Bol miktarda jeotermal enerji, Dünya var olduğu sürece mevcut olacaktır. Dünyanın iç çekirdeği tarafından üretilen ısıdan yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve 7/24/365 kullanılabilir.

Düşük karbonlu enerji aileleri: