Nasıl Çalışır?

Jeotermal Bölgesel Isıtma, jeotermal enerjinin (yani, dünya yüzeyinin altında ısı şeklinde depolanan enerjinin) bireysel ve ticari binaların yanı sıra endüstri için bir dağıtım ağı aracılığıyla ısıtılması için kullanılmasıdır. Günümüzde bir çok belediyenin halkımıza daha ucuz ısınma imkanı, iş imkanları oluşturmak ve halkımızın ekonomisine daha da katkıda bulunabilmek için birbirleri ile tatlı bir yarış halinde oldukları da gözlenmektedir. Bu nedenle belediyeler ile özel sektör arasında çok güçlü destekleyici başlar oluşmuş ve devam etmektedir.

Bu videonun orijinali ve içerik oluşturucusundan daha fazlası için lütfen linki takip edin: GeoDH Website

Jeotermal enerji tamamen emisyonsuz ve dolayısıyla iklim dostudur, bu enerji kaynağının öne çıkan avantajlarından biri baz yükü ve kontrol edilebilir olmasıdır.
 
Süreç tipik olarak, ısıyı çıkarmak ve bir boru ağı aracılığıyla binalara dağıtmak için yer altındaki yıl boyunca sabit olan ve sürekli kendi kendine yenilenen sıcaklığı kullanan bir jeotermal ısı pompası sisteminin kullanılmasını içerir. Bir bölgesel ısıtma sisteminde borular, ısıyı belediyelerimizin desteği ile bir şehirinbir kısmını, mahalleyi veya hatta tüm kasaba veya şehir gibi merkezi bir alandaki birden fazla binaya dağıtmak için kullanılır.
 

Bu sistemde, jeotermal enerjiye erişmek için kuyular kullanılarak yerden ısı çekmek için bir jeotermal enerji santrali inşa edilir. Isı daha sonra, bir ısı eşanjöründe dolaşan ve sürekli geldiüi yere geri dönen (reenjeksiyon) ve bölgesel ısıtma sistemi boyunca dağıtılan suyu ısıtmak için kullanılan yer yüzünde hali hazırda kullanılan su gibi bir sıvıya aktarılır. Sıcak su, konut sakinlerine ve işyerlerine ısıtma ve sıcak su sağlamak için kullanıldığı çeşitli binalara borularla dolaştırılır.

Jeotermal bölgesel ısıtma sistemleri, çok düşük sera gazı emisyonları ve fosil yakıtlara daha az bağımlılık ile oldukça verimlidir. Ayrıca, özellikle çevreye kalıcı etkileri ve pahalı olan doğal gaz veya diğer ısıtma yakıtlarının kullanıldığı alanlarda, ve her binada kurulan ayrı ayrı ısıtma sistemlerinden daha uygun maliyetli olmaktadır.

Jeotermal bölgesel ısıtma bir halka ve ticari işletmelere ısı sağlamak için Dünya'nın doğal termal enerjisinin kullanılmasıdır. Daha yüksek yer altı sıcaklıklarına erişimlerinin olduğu "jeotermal sıcak bölgeler" üzerinde konumlandıklarılırlar. Bölgesel ısıtmanın ilk kullanımı 14. yüzyılda Fransa'da gerçekleşmiştir.

40°C'nin üzerindeki ve 150°C'nin altındaki sıcaklıklar bu uygulamalar için idealdir çünkü 150°C'nin üzerindeki jeotermal sıcaklıklar jeotermal elektrik üretimi için daha iyi kullanılır. 90°C ile 150°C arası “ılımlı” bir sıcaklık aralığı olarak kabul edilir, and can be used in certain low-temperature power plants, or in more energy-intensive industrial heating applications.

Karbon ayak izi, ekolojik ayak izinin önemli bir parçasıdır.

Jeotermal enerji, enerji için fosil yakıtların yakılması gibi insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak yayılan karbondioksit miktarını ifade eden CO2 ayak izini azaltmaya yardımcı olabilecek bir yenilenebilir enerji türüdür.

Bitkiler enerji ve büyüme için karbona ihtiyaç duyarlar. Bunun yanısıra sanayileşme ilerledikçe, havadaki karbon salınımı artmakta ve bu da küresel karbon emisyonlarının ve karbon ayak izinin artmasına neden olmaktadır.

Ormanların azalması, oluşan karbonu çevreye geri salınımına sebeb oluyor. Ayrıca okyanusların asitlenmesi, okyanusun daha fazla karbon depolamasına olanak tanımıyor.

Industries are kept releasing carbon into the air.

2022 yılı sonunda toplam kurulu jeotermal enerji üretim kapasitesi, 2021 yılına göre 286 MW artışla 16.127 MW oldu.

2021 yıl sonu en iyi 10 jeotermal ülke:

 

  • Amerika Birleşik Devletleri – 3.794 MW
  • Endonezya – 2.356 MW
  • Filipinler – 1.935 MW
  • Türkiye – 1.682 MW
  • Yeni Zelanda – 1.037 MW
  • Mexico – 962.7 MW
  • Kenya – 944 MW
  • Italy – 944 MW – no change
  • İzlanda – 754 MW
  • Japonya – 621 MW

İklim Değişikliğine Yardımcı Olur

Jeotermal enerji, tüm enerji türlerinin altıncı en düşük karbon ayak izine sahiptir. Üretilen kWh başına, jeotermal enerji 38 gram CO2 yayarak enerji sistemleri içinde .evre dostu olarak en azı konumundadır. İklim değişikliğiyle mücadele eder, çeşitli çevresel faydalar sağlar ve bazı lokasyonlarda bindelrle ölçümlenebilen çok az miktarda sera gazı emisyonuna sahiptir.

En düşük CO2 seviyesine sahip

Jeotermal enerji, dünyanın çekirdeğinden gelen ısıyı kullanan ve çok az veya hiç atık üretmeyen ve aynı zamanda en düşük karbondioksit (CO2) emisyon seviyelerinden birini vaat eden sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Bu yüzden şunu sormamız gerekiyordu: Jeotermal enerjinin karbon ayak izi nedir?

Bazı Gerçekler

İnsan kaynaklı tüm karbondioksit emisyonlarının yüzde seksen beşi, otobiller için kullanılan benzin, mazot dahil olmak üzere kömür, doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtların yanı sıra çimento üretimi gibi bazı endüstriyel süreçlerin yanmasından kaynaklanmaktadır. Dünyadaki tüm Termitler, insanlardan daha fazla CO2 üretir!

Jeotermal Kaynaklar

yenilenebilir enerji türlerinden biridir ve asla tükenmez. Bol miktarda jeotermal enerji, Dünya var olduğu sürece mevcut olacaktır. Dünyanın iç çekirdeği tarafından üretilen ısıdan elde edilen yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve dikkat ettiğimiz sürece 7/24/365 kullanılabilir.