Figürler

  1. Jeotermal Potansiyel: Türkiye, tahmini 31 GW'ın üzerinde elektrik üretim potansiyeli ile dünyanın en büyük jeotermal potansiyellerinden birine sahiptir.
  2. Kurulu Güç: 2021 itibarıyla Türkiye, yaklaşık 1.600 MW kurulu jeotermal enerji kapasitesine sahipti ve bu da onu Amerika Birleşik Devletleri, Filipinler ve Endonezya'nın ardından dünyanın en büyük dördüncü jeotermal elektrik üreticisi yapıyor.
  3. Jeotermal Elektrik Üretimi: 2020 yılında jeotermal enerji, toplam 8.421 GWh elektrik üretimi ile Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yaklaşık %2,6'sını oluşturdu.
  4. Jeotermal Isı: Jeotermal enerjiden elektrik üretiminin yanı sıra ısınma amaçlı da yararlanılmaktadır. Türkiye, jeotermal enerjiyi sağlık turizmi ve spa amaçlı kullanma konusunda uzun bir altyapı ve geleneğe sahiptir ve son yıllarda, alan (bireysel) ısıtma ve bölgesel ısıtma (şehir) için jeotermal enerji kullanımına ilgi belediyerlede artmaktadır. 2020 yılında jeotermal ısı, Türkiye'nin toplam ısı üretiminin yaklaşık %1,7'sini oluşturdu. Günümüzde bir çok belediyenin halkımıza daha ucuz ısınma imkanı, iş imkanları oluşturmak ve halkımızın ekonomisine daha da katkıda bulunabilmek için birbirleri ile tatlı bir yarış halinde oldukları da gözlenmektedir.
  5. Jeotermal Projeler: Türkiye'nin boru hattında toplam kapasitesi yaklaşık 500 MW olan birkaç jeotermal enerji projesi bulunmaktadır. Bu projelerden en büyüğü, şu anda inşaatı devam eden ve 2023 yılında faaliyete geçmesi beklenen 108 MW Alaşehir jeotermal enerji santralidir.
  6. Jeotermal Bölgeler: Türkiye'nin jeotermal kaynakları ağırlıklı olarak batı ve orta bölgelerde, özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde yer almaktadır. Denizli ili, faaliyette olan birkaç jeotermal enerji santrali ve merkezi ısıtma sistemi ile Türkiye'nin en jeotermal bölgesidir.

Türkiye'nin Önemli Gücü

Ülkemiz önemli jeotermal kaynaklara sahiptir ve son yıllarda jeotermal enerji sektörünü aktif olarak geliştirmektedir. İşte Türkiye'deki jeotermal enerji ile ilgili bazı önemli rakamlar:

Uzun lafın kısası

Genel olarak, ülkemiz önemli jeotermal kaynaklara sahiptir ve önümüzdeki yıllarda jeotermal enerji sektörünü daha da geliştirmek için iyi bir konumdadır.

Destekleyici politikalar, milli bilinç ve yatırımlarla jeotermal enerji, Türkiye'nin daha sürdürülebilir ve yenilenebilir bir enerji geleceğine geçişinde ve ekonomik güçlenmede, çevresel yaşamda bireyler ve ülkemiz için giderek daha önemli bir rol oynayacaktır.

Re-Enjeksiyon

rezervuardaki basınç seviyesinin korunmasına yardımcı olur. Reenjeksiyonun bir diğer önemli faydası, soğutulmuş su ile kaya matrisinin sürekli olarak yıkanması sayesinde rezervuardan geri kazanılabilir enerjinin önemli ölçüde artmasıdır.

Jeotermal güç

üretim tesisi büyük ölçüde yalnızca yer yüzünde üretilen fazla buharı serbest bırakır, yer altında gelen hava veya sıvı'yı doğaya, yeryüzüne salmaz. Bu nedenle jeotermal enerji santralleri temiz bir elektrik kaynağı ve ülkenin sıfır karbonlu geleceğine önemli bir katkı sağlar.

Jeotermal enerji

temiz, güvenilir ve yenilenebilir bir kaynak olduğu için en verimli ve sürdürülebilir enerji türlerinden biri olarak kabul edilir. Elektrik üretmek ve ısıtma ve soğutma sağlamak için dünya yüzeyinin içindeki ısıyı kullanır.

Jeotermal kaynaklar

yenilenebilir bir enerjidir ve asla tükenmez. Bol miktarda jeotermal enerji, Dünya var olduğu sürece mevcut olacaktır. Dünyanın iç çekirdeği tarafından üretilen ısıdan yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve 7/24/365 kullanılabilir.

Düşük karbonlu enerji aileleri: