Isı alışverişi sürecinden hemen sonra yer altından alınan su, geldiği yere, ter altı kaynağına geri verilir.
Burada, jeotermal enerji yaratmaya dahil olan adımların basitleştirilmiş bir genel anlatımı sunulmuştur:
- Jeotermal kaynakları belirleme: Mühendisler, tipik olarak jeolojik haritaları, jeofizik araştırmaları ve diğer veri kaynaklarını inceleyerek önemli defecede jeotermal ısının olduğu alanları belirleyerek başlar.
- Sondaj kuyuları: Uygun bir saha belirlendikten sonra mühendisler, Dünya yüzeyinin altında depolanan sıcak su veya buhara erişmek için zeminde derin kuyular açarlar. Kuyuların derinliği, jeotermal rezervuarın sıcaklığına ve basıncına bağlı olarak değişebilir, ancak birkaç yüz metre ile birkaç kilometre derinliğe kadar değişebilir.
- Sıvıların pompalanması: Kuyular açıldıktan sonra mühendisler, sıcak suyu veya buharı jeotermal rezervuardan çıkarmak ve yüzeye çıkarmak için pompalar kullanır. Akışkan tipik olarak su ve çözünmüş minerallerin bir karışımıdır ve yüksek basınç ve sıcaklık altında olabilir.
- Güç üretimi: Sıcak su veya buhar daha sonra türbinlere güç sağlamak ve elektrik üretmek için kullanılır. Bazı durumlarda, sıvı önce soğutucu gibi çalışan bir sıvıyı ısıtmak için kullanılır ve bu sıvı daha sonra buharlaşarak elektrik üretmek için bir türbini çalıştırır. Diğer durumlarda, buhar doğrudan türbinlere güç vermek için kullanılır.
- Sıvıların yeniden enjekte edilmesi: Jeotermal sıvı elektrik üretmek için kapalı devre oalrak, ısı transferinde kullanıldıktan sonra, sistemin basıncını ve sıcaklığını korumak için kesinlikle jeotermal rezervuara geri enjekte edilir. Bu, jeotermal kaynağın uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlamak ve çevresel etkilerini 0 noktasına indirmek için yapılan bir işlemdir.
Ön araştırma
Jeotermal alanın araştırması, ülke çapında veya bölgesel bir araştırma yapılarak yürütülür.
Yüzey araştırması
Proje inceleme ve planlama
Saha geliştirme
Santral inşaatı ve üretim sondajı
Devreye alma
Operasyon ve bakım
Jeotermal Enerji Nasıl Oluşur?
Jeotermal enerji aslında Dünya'da sürekli olarak üretilen ve kendiliğinden depolanan bir termal enerjidir.
Eğer dünya yüzeyinden düz bir çizgi halinde içeri ve derine doğru ineersek iç çekirdeğe yaklaştığımızda sıcaklık artar ve sıcaklık 5.200°C'ye ulaşır.
Çekirdekten gelen ısı sürekli olarak dışa doğru yayılır ve kayaları, suyu, gazı ve diğer jeolojik malzemeleri ısıtır. Kayaçların ısısı 700 – 1.300°C sıcaklıklara çıkmış olur ve yer küre içinde magma adı verilen sıcak bir eriyik haline gelirler.
Magma çevreyi ısıttığında, gayzer veya kaplıca (SICAK SU) olarak gözlemleyebileceğiniz sıcak suları salar.
Bunlar jeotermal enerjin kaynaklarıdır. Dünyanın çeşitli yerlerinde doğal yollarla çıkış yapmakta ve yeryüzünde kaplıca, termal otel gibi sağlık destekçisi olmakta veya Pamukkale’miz gibi görsel bir şölen halinde birleşmektedir.
Sıcak havayı veya suyu yakaladığınızda, buharı kullanarak onu elektriğe çevirebilirsiniz. Sıcak su veya buhar daha sonra tekrar kullanılabileceği yere geri döndürüldüğünden, re-enjeksiyon yapıldığından dolayı jeotermal enerji yenilenebilir enerjidir.
Düşük karbonlu enerji aileleri:
Jeotermal enerji, en az dezavantajla en fazla potansiyele sahiptir.
Güneş panelleri, sıfır emisyonla güç üretme yeteneğine sahiptir. Üretilen güç, enerji talebinizi beslemek için kullanılabilir ve geleneksel enerji ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde yeşil enerji ile değiştirir. Üretilen her bir kilovat yeşil enerji, karbon ayak izini yılda 1360 Kg azaltabilir..
Rüzgar enerjisi, yine fosil yakıtlarını ihtiyaç duymadan uygulanabilir bir alternatifidir. CO2 veya diğer hava kirleticileri yaymaz. Ömrü boyunca neredeyse karbonsuz çalışır.
Re-Enjeksiyon
rezervuardaki basınç seviyesinin korunmasına yardımcı olur. Reenjeksiyonun bir diğer önemli faydası, soğutulmuş su ile kaya matrisinin sürekli olarak yıkanması sayesinde rezervuardan geri kazanılabilir enerjinin önemli ölçüde artmasıdır.
Jeotermal güç
üretim tesisi büyük ölçüde yalnızca yer yüzünde üretilen fazla buharı serbest bırakır, yer altında gelen hava veya sıvı'yı doğaya, yeryüzüne salmaz. Bu nedenle jeotermal enerji santralleri temiz bir elektrik kaynağı ve ülkenin sıfır karbonlu geleceğine önemli bir katkı sağlar.
Jeotermal enerji
temiz, güvenilir ve yenilenebilir bir kaynak olduğu için en verimli ve sürdürülebilir enerji türlerinden biri olarak kabul edilir. Elektrik üretmek ve ısıtma ve soğutma sağlamak için dünya yüzeyinin içindeki ısıyı kullanır.
Jeotermal kaynaklar
yenilenebilir bir enerjidir ve asla tükenmez. Bol miktarda jeotermal enerji, Dünya var olduğu sürece mevcut olacaktır. Dünyanın iç çekirdeği tarafından üretilen ısıdan yenilenebilir bir enerji kaynağıdır ve 7/24/365 kullanılabilir.